Види кріплень, струбцин для світлового обладнання

Дата публікації 13.10.2021.

Види кріплень або струбцини для світлового обладнання – необхідний аксесуар для монтажу та роботи шоу світлового обладнання. Вибір даного аксесуару досить важливий, тому що він забезпечує роботу апаратури під навантаженням і питання безпеки завжди важливе для будь-якого нашого клієнта.

У цій статті ми розповімо про те, що таке струбцини, види струбцин (кріплень) для світлового обладнання, характеристики струбцин для світлових приладів, практичні поради щодо їх вибору та кріплення.

Види кріплень, струбцин для світлового обладнання
  • Світлове обладнання виконує важливу роль для проведення різноманітних заходів, концерт, вечірка або театральна постановка. Однак, монтаж такого обладнання був би неможливим без використання кріплень. Вони дозволяють розмістити світлотехніку у певних місцях або зафіксувати її у потрібному положенні. Успіх заходу може залежати від наявності таких механізмів, які, як кажуть, ніколи не буває занадто багато.
    Такі кріплення використовуються для підвісу як світлового, так і звукового обладнання, декорацій, всілякої сценічної апаратури. Це універсальне пристосування, яке сьогодні широко застосовується у концертній діяльності, проте тут важливо враховувати показник граничного навантаження. 

    Що таке струбцини? 

    Струбцини – це механізм, призначений для фіксації обладнання певному положенні. Таке кріплення, по суті, складається з двох елементів: основи та рухомої частини, яка виконує роль затиску. Особливістю кріплення є те, що силу підібгання можна легко регулювати. Вона дозволяє змінювати діаметр, щоб закріпити механізм на місцях кріплення різної товщини. Як правило, затискні механізми закріплюються на несучих конструкціях, балках, металевих фермах, стійках. Конструкція та форма їх може значно відрізнятися, проте струбцина повинна підходити під всі типи. 

    Види кріплень, струбцин для світлового обладнання

    На сьогоднішній день відомо багато різновидів моделей сценічних затискачів. Проте, за принципом роботи, їх можна підвести під категорії двох видів:
    • О-подібні;
    • С-подібні;
    • гак-затискач. 
    Так, перший варіант застосовується для закріплення обладнання як на вертикальних, так і горизонтальних стійках. Затискач охоплює округлу частину стійки. Він стискає її з обох боків. Тут можливі конструкції на один і два гвинти, від підтискання яких і залежить сила фіксації.
    С-подібні механізми візуально нагадують півколо. Вони складаються із двох гвинтів. Перший, притискає затискач до основи, на якій вона кріпиться; другий – дозволяє закріпити обладнання. Такі аксесуари призначені як для вертикального положення фіксації техніки, так і для горизонтального. Отже, вони є дуже універсальними.
    Затискач у вигляді гака сьогодні найбільш популярний. У ньому, як і в попередніх моделях, є гвинтовий механізм, що забезпечує закріплення струбцини на фермі для обладнання. Сама ж техніка просто підвішується на гачок, що знаходиться у вертикальному положенні. Такий вид кріплення повинен бути досить міцним і бути розрахований на те, щоб витримувати вагу обладнання. Моделі відрізняються, як правило, кутом нахилу гака та шириною полотна.
    Сьогодні, виробники пропонують кріплення найрізноманітніших форм і конструкцій, однак, завдання у них залишається одне й те саме - надійна фіксація обладнання. Крім струбцин існує безліч різновидів кріплень для концертного та сценічного обладнання, таких як: хомути, затискачі, тримачі та кронштейни. 

    Вибір струбцин 

    При виборі варто орієнтуватися на такий параметр, як вантажопідйомність. Тут можливо відразу кілька варіантів кріплень. Як правило, вони розраховані на вагу до 50 до 75 і до 150 кг. Проте сьогодні на ринку представлені моделі з можливістю вагового навантаження, понад 300 кг. Так, одна струбцина розрахована для підтримки одного світлового елемента. Тут працює досить просте правило: "краще більше". Адже не завжди відомо які світлові прилади, а головне, якої ваги використовуватиметься в майбутньому. Граничний показник навантаження перевищувати не варто, адже у разі обриву обладнання з висоту, крім самого приладу, може постраждати і людина. У зв'язку з цим сьогодні практикують додатково кріпити обладнання на страховий трос.
    Особливістю такого аксесуару для закріплення світлових приладів є те, що вони дозволяють розмістити обладнання на стійках та фермах різної конфігурації та форми. При цьому при правильному використанні можливість деформації виключена. Однак, існують і не тільки універсальні струбцини, але й варіанти, які виробляються під конкретну раму.
    Далі варто звернути увагу на діаметр захвату кріплення. Він дозволяє визначити елемент, який товщини можна буде кріпити затискач. Найбільш поширені стандарти, це затискачі: 
    • до 35 мм;
    • до 45 мм;
    • до 55 мм. 
    Однак, існує і кріплення з більшим діаметром. Затискач відбувається за допомогою кільця або спеціального "баранця". Якість затиску, багато в чому, залежить від виробника та вартості моделі. У дешевших випадках такий елемент прослужить досить недовго.
    Важливо звертати увагу на вид металу, з якого виготовлений механізм. Найбільш популярні зараз кріплення з алюмінію та його сплаву. Вони легкі, але дуже міцні. Зручні в експлуатації та стійкі до впливів зовнішнього середовища. Ні для кого не секрет, що за терміном служби сталеві деталі будуть набагато ефективнішими. Все залежить від того, наскільки часто ви використовуватимете цей тип кріплення. Виготовляються металеві аксесуари методом штампування листів. Далі виріб або хромується, або покривається стійкою до механічної дії, фарбою. 
Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: