Огляд DJ контролерів, важливі аспекти при купівлі відповідної моделі!

Дата публікації 19.10.2017.

DJ контролер - важливе обладнання для будь-якого, хто займається електронною музикою. Пристрій дає широкі можливості роботи зі звуком, створення ефектів, програвання композицій та ін. Фахівці інтернет-магазину LuxPRO підібрали кілька важливих аспектів, на які слід звернути увагу при виборі відповідної моделі.

Огляд DJ контролерів, важливі аспекти при купівлі відповідної моделі!
  • 1. Модульна система або «все в одному»?

    Система «all-in-one» - найбільш поширений варіант, де в одному комплекті підібрані всі найнеобхідніші пристрої  (програвач CD, Hi-Fi акустика з передвстановленим підсилювачем, MIDI контролер і т.д.). Контролери «все в одному» також найбільш підходящі варіанти для новачків, які тільки починають свій шлях електронного музиканта.

    Модульні системи складаються з елементів, кожен з яких окремо підбирається ді-джеєм. Такий спосіб організації «робочого місця» актуальний для більш досвідчених музикантів. Модульні системи більш гнучкі, дозволяють підібрати кожен окремий елемент відповідно до професійних уподобань.

    2. Програмне забезпечення.

    Всі сучасні контролери пропонуються з уже встановленим ПЗ. Найбільш відповідний варіант для новачків - користуватися тими програмами, які вже встановлені на куповану модель.

    У деяких випадках виробники пропонують відразу кілька програм для більш гнучкою і комфортної роботи. Наприклад, контролери лінійки Pioneer DDJ в більшості своїх модельних варіантів йдуть з програмами Traktor LE і Virtual DJ.

    Однак і тут існує певний нюанс. Більшість виробників встановлюють, скажімо так, обрізані версії ПЗ. Іншими словами, користувачеві пропонується тестова система (у випадку з Pioneer - дві), які можна поюзати і визначити - яка з них підходить більше. У більшості випадків апгрейд до повної версії коштує грошей. Відзначимо також, що Virtual DJ зазвичай коштує досить дорого, близько 300 доларів.

    3. Контролер з USB або CD програвачем?

    Можливість підключатися до комп'ютера - дуже приваблива пропозиція для тих, хто починає новий шлях в повністю цифровому діджеїнгу, переходячи з вінілу або CD дисків. Хоча найбільш оптимальний варіант - можливість програвати одночасно цифрову музику і композиції з дисків. Це робить контролер більш гнучким в різних ситуаціях.

    Але тенденція показує, що навіть найзатятіші прихильники CD дисків потихеньку переформатують свої колекції в електронний варіант. Як не крути, епоха вінілового або дискового діджеїнгу потихеньку спадає.

    Наявність USB інтерфейсу пропонує бренд Pioneer в більшості своїх моделей. Також ви можете звернути увагу на контролери Korg або Akai, де також присутня можливість підключати флешку.

    4. Наявність звукової карти.

    Якщо раніше практично не було гідного вибору, то сьогодні більшість моделей оснащуються аудіоінтерфейсом. Раніше звуком управляло програмне забезпечення, встановлене на пристрій. Сьогодні ж можна купити навіть найдешевшу модель з попередньо встановленою звуковою картою.

    З недорогих моделей можна виділити контролери Native Instruments, PreSonus, Stanton. З більш вдосконалених і дорогих - все той же незмінний Pioneer.

    У разі, якщо карта на модель не встановлена, можна купити додаткову, зовнішню. Непогані варіанти за невисокою ціною пропонує бренди Focusrite, Presonus. Але якщо вам потрібно максимально якісне і професійне обладнання, зверніть увагу на звукові карти Avid.

    Але слід пам'ятати, що покупка окремої карти може вдарити по бюджету. Зазвичай комплект контролера і вже вбудованої аудіокартою набагато дешевше, ніж покупка додаткових пристроїв.

    Але в принципі, це може стати першим кроком новачка в зборі своєї власної модульної системи. Спочатку вибрав карту, обдумав все як слід, порадився з професіоналами. Потім настане черга CD програвача або MIDI клавіатури.

    Саме такі поступові кроки і покупки дозволяють стати справжнім експертом.

    5. Цінове питання.

    Питання ціни, зрозуміло, індивідуальний для кожного. Але все-таки деякі нюанси слід знати.

    По-перше, моделі подешевше можуть бути двох або трирічної давності. Це може вплинути на якість роботи за діджейським пультом. Програмне забезпечення останньої версії дуже капризно ставиться на такі модельні варіанти. Дуже часто «старенькі» моделі просто не підтримують ПО з останніми оновленнями. В результаті музикант позбавляється багатьох можливостей.

    По-друге, бюджетні контролери мають не дуже високу джоговую продуктивність. Відгук у них не такий чіткий, як у більш сучасних, дорогих пристроїв. Відповідно, якість звучання буде дещо гірше.

    Але так чи інакше новачкам, наприклад, найкраще обзавестися більш бюджетною версією контролера. Благо, що багато сучасних виробники пропонують дійсно непогані варіанти.

    До 15 тисяч гривень можна купити дуже хороший і продуктивний контролер бренду Akai. У цьому ціновому діапазоні непогані якості демонструють контролери Korg, Native Instruments, Behringer. Є відмінні бюджетні лінійки від Pioneer.

    Підведемо підсумок

    Таким чином, особливу увагу слід приділити питанню про покупку модульної системи або пристрої all-in-one. Підводячи підсумок, можна сказати, що найбільш підходящий варіант для новачків і тих, хто не збирається професійно грати в клубах (принаймні зараз), слід зупинити свій вибір на моделях, де вже є всі необхідні елементи.

    Ми також з'ясували, що тенденція цифрового програвання не те що зростає, а практично стала реальністю. Тому подумати про наявність CD програвача слід заздалегідь - чи потрібен він взагалі?

    Питання ціни - індивідуальний і також залежить від призначення моделі: чи буде вона професійно використовуватися або для хобі, розваги, навчання? Інтернет-магазин LuxPRO пропонує в цьому плані дуже широке розмаїття варіантів за доступною, демократичною і більш високою ціною.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: