Який регулятор гучності вибрати?

Дата публікації 01.12.2016.

Користувачеві акустичної системи актуально мати запас регулювання приблизно в 60 дБ. Однак в більшості випадків конструкціями безлічі модельних варіантів не забезпечується такого діапазону. Все це можна пояснити технічними особливостями потенціометрів. У них спостерігається таке явище як «нульовий стрибок», коли регулятор плавно перебудовує показники гучності, після чого робить стрибок - і після монотонного зменшення параметра звуку цей самий звук повністю пропадає. Такі особливості потенціометра не дозволяють зробити гучність динаміка «максимально малої». Користувач, який з першого погляду домігся такого показника, змушений згодом визнати зворотне - «максимально мала» гучність виявляється занадто великий.

Який регулятор гучності вибрати?
  • Сучасна акустична техніка часто обладнується додатковими модулями, елементами, які дозволяють більш продуктивно і комфортно використовувати ту чи іншу модель акустики. Регулятори гучності відносяться до найбільш затребуваним моделям додаткових «аксесуарів», якими оснащуються різні звукові системи. Що це за елемент, для чого призначений, як вибрати регулятор гучності? - Всі ці питання ми постараємося висвітлити в нашому огляді. 

    Регулятори гучності: основні параметри і характеристики

    Регуляторами в цілому називаються технічні елементи, які відповідають за зміну когось параметра в різних пристроях і обладнанні. В акустичних системах найбільш популярними є моделі, які змінюють параметри гучності, але також можуть застосовуватися регулятори частотного тембру, тембру в співвідношенні «музика-мова». У підсилювачах стерео можуть додатково застосовуватися регуляторні пристрої, що забезпечують плавну зміну такого параметра як стереобаланс.

    Найголовніший параметр в таких пристроях - це регулювальний діапазон, причому в даному випадку не важливо, говори чи ми говоримо про регуляторах тембру, гучності або стереобаланса. У нашому ж випадку мова йде безпосередньо про гучності акустичних установок. У технічній літературі можна зустріти інші назви даного параметра - діапазон зміни величин, регулювальні межі, коефіцієнт перекриття та багато інших термінологічні варіанти. Для безпосередньо акустичного обладнання часто використовується термін «потенціометр» (безпосередньо регулятор показника гучності). Цей параметр демонструє, до яких меж можна змінити значення того чи іншого показника при поверненні спеціальної ручки регулятора. Тобто які для користувача певним пристроєм або приладом з'являються можливості змінити показники від крайніх меж. 

    Таким чином, найбільш комфортні для використання потенціометри - це моделі, які забезпечують діапазон регулювання близько 60 дБ. Саме з такими моделями можна домогтися максимально точного регулювання параметра гучності на сучасних акустичних системах. 

    Регулятор гучності і крива зміна величини

    Другою важливою характеристикою для сучасного потенціометра є так звана крива зміни конкретної величини (в нашому випадку - це гучність). У сучасних моделях регуляторів, незалежно від їх призначення, передбачені наступні варіанти змін:

    • лінійний тип зміни, який позначається буквою «А»;
    • так званий показовий тип, часто позначається на регуляторах буквою «Б»;
    • логарифмічний (зворотний) закон зміни, що відзначається символом «В».

    Якщо говорити про наш параметрі гучності, то в таких моделях майже завжди використовується зворотний логарифмический закон. Наприклад, в тембрових регуляторах найчастіша крива - це лінійна, в деяких особливих випадках такі моделі можуть відзначатися логарифмічною кривою. А ось регулятори стереобаланса завжди будуть з символом «А» - тобто лінійними.

    Додаткові характеристики регуляторів гучності 

    В регуляторних моделях дуже важлива така характеристики як змінні конденсатори, тобто не характеристика в чистому вигляді, а особливості будови таких елементів всередині регулятора. Конденсатори можуть бути двох типів - прямоємкістні, де зміни ємності відбуваються лінійним шляхом, а також прямочастотні. Вибір того чи іншого конденсаторного типу залежать від умови використання потенціометра.

    Додатково до конденсаторів висувають особливі вимоги: вони повинні бути максимально жорсткими в механічному плані при рухомій системі, щоб виключити появу так званого «мікрофонного ефекту». Крім того, розробники таких конденсаторів повинні обов'язково виключити появу іскрових зарядів в момент, коли обертається вісь. Друга вимога вносить свої корективи в особливості виготовлення конденсаторів змінного типу: в сучасних регуляторах гучності вони ніколи не будуть виготовлені з твердого діелектрика.

    З додаткових особливостей роботи потенціометрів хочеться виділити і те, що особливо важливо для роботи з акустичними системами і сповіщувальної технікою. Елемент регулювання не повинен вносити в роботу акустики різних нелінійних спотворень, які часто виникають у таких умовах. Те ж стосується і частотних спотворень, яких просто не повинно бути. Також регулюючий елемент повинен відрізнятися важливою характеристикою: його шуми повинні бути нижче (принаймні на десять-двадцять дБ), ніж рівень мінімального звукового сигналу самого регулятора.

    Отже, регулятори гучності - це важлива складова будь-якої акустичної системи, зокрема сповіщувальної, де необхідно створити комфортні умови роботи динаміків, гучномовців і т.д. Інтернет-магазин LuxPRO пропонує широкий асортимент потенціометрів від кращих європейських і світових виробників. У нашому каталозі ви знайдете високоякісні моделі за доступною і демократичною ціною.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: