Відмінності рояля і піаніно

Дата публікації 25.10.2016.

Клавішні інструменти, на думку багатьох новачків, практично нічим не відрізняються. Вважається, що раз у інструменту є звичні чорні і білі клавіші, то такі моделі грають, скажімо так, однакову клавішну музику. Під одну гребінку йдуть роялі, піаніно і навіть синтезатори. Проте чи так це? У цьому огляді ми спробуємо розповісти про всі тонкощі класичних клавішних інструментів і спробуємо відповісти на питання, як відрізнити рояль від піаніно.

Відмінності рояля і піаніно
  • Характерні особливості рояля

    Для початку спробуємо зупинитися докладніше на кожному виді клавішного інструмента, щоб згодом нам було легше виділити подібні і, головне, відмінні риси двох інструментів.

    Отже, рояль. Сказавши спочатку, що рояль відноситься до сімейства клавішних моделей, ми оголосили деяку напівправду. Насправді рояльний інструмент відноситься відразу до двох родин - безпосередньо клавішним і струнним. І справді, за «зовнішнє» звуковидобування відповідають клавіші - чорні і білі, а ось всередині вже працює складна система струн.

    Свою назву інструмент отримав від слова royal, що у французькій мові звучить як «королівський». Це «ім'я» обрано не випадково, так як перші роялі були надбанням дійсно багатих людей, а в перші свої «роки життя» представлені французьким королівським родинам. Саме французьким королям вперше пощастило почути чарівні звуки цього інструменту.

    За своєю типологічної приналежності рояль відноситься до різновидів фортепіано, проте має в порівнянні з багатьма іншими інструментами істотні відмінності. Дані інструменти виготовляються в досить великих корпусах. Довжина деяких моделей може досягати триста десять сантиметрів, у найменших роялів - сто шістдесят сантиметрів. Те ж стосується і ваги - самі «мініатюрні» моделі можуть важити близько двухсотпятідесяті кілограмів, а найбільші - більше півтонни.

    Власне, такі розмірні параметри вносять відмінності в сферу застосування інструменту: маленькі моделі призначені для дитячих занять, середні роялі встановлюються в кабінетах музичних школа, великі інструменти призначені для концертних заходів. Незалежно від розмірних параметрів інструменту, все роялі мають однакову, класичну форму - корпус, клавіші, триколісні ніжки. Додаткові атрибути - це педалі і кришка, що закриває клавіші.

    Всього в роялі налічується вісімдесят вісім клавіш, а струнні механізми інструменти розташовуються строга в горизонтальній орієнтації. Це потрібно для того, щоб в разі потреби можна було усііть звук. Таким чином, рояльні інструменти часто застосовуються тільки на концертних заходах.

    Піаніно і його особливості 

    Типологічно піаніно також потрапляє в класифікацію фортепіанних інструментів зі струнами і клавішами. Його габаритні розміри трохи поступаються рояль - вага інструменту не перевищує чотирьохсот кілограмів, а його висота ста п'ятдесяти сантиметрів. В цілому, основне призначення піаніно - це домашнє програвання музики, навчання дітей в музичних кабінетах, школах.

    Форма піаніно дещо відрізняється від свого прямого «конкурента» в області клавішній музики. Піаніно схоже на паралелепіпед прямокутної форми. Іншими словами піаніно - це суцільний потужний інструмент, який тримається не на ніжках, а на всьому своєму суцільному корпусі. Ніжки тут служать, швидше, в плані естетичних нюансів, однак на них можуть кріпитися спеціальні коліщатка. Також ніжки в деяких моделях можуть підтримувати тільки клавіатуру.

    Струнні механізми всередині інструменту орієнтовані в вертикальному положенні, причому завжди закриті кришкою. Це означає, що витягти гучний звук у піаніно не вийде. Таким чином, призначення піаніно - це невеликі приміщення для занять або камерних концертів. У великому концертному залі без спеціальної звукової апаратури піаніно просто не буде чутно.

    Підсумок перший: загальні риси двох інструментів 

    Отже, з огляду на всі вищеназвані особливості двох інструментів, можна позначити деякі їх схожі риси:

    • дві моделі відносяться до сімейства струнно-клавішних інструментів:
    • два інструменти - це різновиди фортепіано (іншими словами можуть грати різноманітну музику, так як форте позначає «голосно», а піано, відповідно, означає «тихо»);
    • незважаючи на свої різні габаритні розміри, дві моделі інструментів володіють однаковим клавішним кількістю - по вісімдесят вісім і однаковим «набором» октав »- сім повних і дві неповних октави.

    В цілому, це найбільш суттєві подібності двох інструментів.

    Підсумок другий: відмінні риси піаніно і рояля 

    А тепер спробуємо встановити, чим же відрізняється рояль від піаніно. З вищесказаного випливає, що два даних інструменту відрізняються, перш за все, своєю формою, зовнішнім виглядом. Піаніно - це інструмент суцільний конструкції, який тримається на власному корпусі, ніжки в ньому - підтримують клавіатуру або просто служать естетичним прикрасою. Корпус рояля повністю тримається на трьох ніжках, за своїми габаритами він набагато більше звичних для нас піаніно.

    Друга істотна відмінність - це струнна орієнтація, яка в двох інструментах розташована по-різному. Саме це є ключовим в даних моделях, так як безпосередньо впливає на сфери застосування. Горизонтальне розташування рояльних струн і можливість відкрити кришку дає можливість грати більш голосно і насичено, що характерно для великих залів. Вертикально розташовані, закриті струни піаніно не зможуть дати такий виразний, гучний звук. Саме тому застосування піаніно характерно для домашнього навчання або в невеликих музичних класах.

    І третє, невелика відмінність, вірніше зауваження - піаніно не завжди оснащується трьома педалями, на відміну від роялів. Кожна педаль відповідає за свою функціональність (ослабленні, утримування або часткове утримання частини звуків клавіатури). У багатьох моделях піаніно жертвують в основному третьою педалю.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: