Екран для проектора – основні аспекти вибору

Дата публікації 05.12.2015.

Сучасний світ вже немислимий без проекційного обладнання. У стандартному наборі цього комплекту входить: проектор, екран, кріплення для встановлення проектора та ноутбук (ПК). Проекційне обладнання застосовується в офісах для презентацій, у конференц-залах, у навчальних закладах і все частіше використовується як домашній кінозал. У цьому огляді ми намагатимемося допомогти Вам зрозуміти навіщо потрібен екран для проектора, їх види та як вибрати екран для домашнього проектора. Наші поради щодо вибору екрану допоможуть як любителю-початківцю, так і професійному користувачеві проекторів і екранів.

Екран для проектора – основні аспекти вибору
  • Екран для проектора – а чи потрібен?

    Проекційне обладнання сучасного покоління дозволяє розміщувати потрібну картинку на будь-якій поверхні. Проектори за допомогою потужні лампи можуть сфокусувати якісне зображення на білій стіні або навіть на стіні з шпалерами. Однак не у всіх на озброєнні дорогі моделі проекторів. Та й з висококласними моделями теж бувають невдачі з побудовою зображення: безліч факторів необхідно дотримуватися, щоб досягти хорошого результату.

    З екранами проекторів все простіше. Таке обладнання дозволяє на повну випробувати всі можливості та функціональність проекторної апаратури. Найменші нерівності, шорсткості та інші конструктивні особливості стіни заважатимуть сприймати побачене, відволікати увагу від матеріалу, що демонструється на проекторі. Тому придбання екрану є пріоритетним для проекторного обладнання.

    Але, незважаючи на досить просту конструкцію, багато хто може спантеличити вибір такого обладнання. Тому експерти інтернет-магазину LuxPRO підібрали деякі поради, які допоможуть правильно вибрати потрібну модель.

    Екрани для проекторів: основні різновиди за призначенням

    Найперше завдання, яке варто вирішити - це визначитися з призначенням - навіщо потрібен екран для проектора саме для вас. Чи це будуть заняття у групах (наприклад, іноземною мовою), чи це приміщення для конференцій, семінарів, тренінгів. Або обладнання необхідно для офісного приміщення. Власне, визначитися необхідно ось із чим: чи буде він для проектора постійно перебувати в приміщенні, або його необхідно буде постійно переміщати.

    У такому разі слід акцентувати увагу на двох різновидах: стаціонарні та мобільні варіанти. Стаціонарні встановлюються у приміщенні, тобто, монтуються в стіни, на стелі (про це пізніше) і перебувають там постійно. Мобільні моделі можуть легко переноситися в різні приміщенні (класи, аудиторії, офісні приміщення). Тому логічно, що при виборі мобільного варіанта слід акцентувати увагу на особливостях таких, як вага, габарити. Особливо увагу слід приділити можливості моделі швидко збиратися і розбиратися, компактно складатися в чохол і т.д.

    Екранне обладнання на проектори: конструктивні особливості основних моделей

    З мобільними різновидами зрозуміло: головне, щоб його було зручно транспортувати, щоб він стійко встановлювався на стійках і т.д. А ось стаціонарні моделі слід розібрати докладніше. Основні конструкції бувають двох типів: моделі, що згортаються, і моделі, які фіксуються на стіні в натягнутому стані.

    Для моделей типу, що згортається, передбачена спеціальна установка, яку можна кріпити до стелі або ж до стіни. Така установка дозволяє згортати екран, коли потреба в ньому відсутня, та звільняти стіну від непотрібного на цей час екрану. Згортання може проводитися вручну або за допомогою спеціального автоматичного механізму, який передбачено у багатьох сучасних моделях.

    Звичайно, ідеально було б розмістити натягнутий та зафіксований екран, який би ніколи не згортався. Це забезпечило б меншу навантаження на полотно і гарантувало б йому велику безпеку. Іноді полотно, що часто згортається, може покритися хвилями, які потім досить важко виправити. Однак сучасні моделі, що згортаються, виробляються з якісних матеріалів, тому це досить рідкісне явище.

    Екранні різновиди для проекторів: додаткові характеристики

    Після того, як ви визначилися з конструктивними особливостями, варто звернути увагу на технічні характеристики. Формати екранного обладнання (тобто співвідношення сторін полотна) можуть бути різними, найпоширенішими варіантами є форматний розмір 4:3 (так званий відео формат) та формат 16:9 (так званий широкий формат).

    Тут слід визначитися з тими матеріалами, які демонструватимуться на екрані. Стандартного формату 4:3 цілком вистачає для аудиторій, шкільних кабінетів, офісних приміщень, де демонструються графіки, документація. А от для тих, хто зацікавлений в екрані домашнього кінотеатру, то тут відповіддю буде – широкий формат. Для якихось інших цілей може підійти відеоформат екранного обладнання. Слід не упускати з уваги можливості самого приміщення: його розміри, планування тощо.

    Моделі можуть бути двох типів покриття – матові полотна та глянсові. Найбільш поширений тип, що зарекомендував себе, - це матовий екран для проектора. Він найбільш рівномірно розсіює дифузним способом світло, що потрапляє на полотно, і дає найбільш прийнятне зображення. Глянцеві моделі залежать від навколишніх умов, їм необхідна повна темрява в приміщенні.

    Отже, можна підбити деякі підсумки щодо вибору екранного обладнання для проекторів:

    • мобільні або стаціонарні екрани вибираються за призначенням обладнання, що купується, від того місця, де вони будуть використовуватися;
    • формат моделі, що купується, слід вибирати за призначенням і враховувати розмір приміщення;
    • матові поверхні більш пріоритетні, для глянсових полотен потрібні особливі умови.

    Інтернет-магазин LuxPRO пропонує ознайомитись з асортиментом продукції на нашому сайті.

Якщо Вас зацікавила стаття, Вам буде цікаво довідатися про ці товари: